مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی چه کسانی هستند؟ این سوالی است که بعد از مشخص شدن سهامداری یک ایرانی در نیوکاسل برای بسیار مطرح شده است. با اویتالایف همراه باشید.
در ایام اخیر و به طور دقیقتر بعد از خرید باشگاه نیوکاسل توسط ائتلاف قدرتمندی از ثروتمندان سوالاتی درباره یکی از مالکان ایرانی باشگاه مطرح شده است. گرچه 80 درصد سهام باشگاه متعلق به صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی است، 20 درصد باقی مانده میان برادران روبن و آماندا استولی و همسر ایرانیاش مهرداد قدوسی تقسیم شده است.
گرچه استولی و قدوسی تنها 10 درصد مالکیت باشگاه را دارند، اما به دلیل نقش مهمی که استاولی در همکاری با صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان برای خرید باشگاه ایفا کرد به نظر قطعا یکی از پستهای اجرایی باشگاه را تصاحب خواهد کرد و از سویی حتی اخباری مبنی انتخاب مهرداد قدوسی به عنوان مدیرعامل باشگاه منتشر شده است. این وضعیت انگیزهای شد تا تصمیم بگیریم در این نوشتار به مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی بپردازیم.
مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی چه کسانی هستند؟
بعد از کش و قوسهای فراوان بخش عمده سهام باشگاه نیوکاسل تحت مالکیت صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان درآمد و 20 درصد باقیمانده نیز میان برادران روبن و آماندا استاولی تقسیم شد.
آنچه اما در این معامله برای همه ما جالب توجه بود، حضور یک ایرانی در باشگاه نیوکاسل بود. مهرداد قدوسی تاجری ایرانی که همسر آماندا استاولی مالک سهام باشگاه نیوکاسل است. اما باید بدانید قدوسی تنها باشگاهدار ایرانی در اروپا نیست و حتی در سطح فوتبال اروپا از او بزرگتر هم پیدا میشود. در ادامه به مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی میپردازیم.
مهرداد قدوسی : نیوکاسل نفتی و جذاب!
بحث را با آقای قدوسی آغاز کنیم. او همسر آماندا استولی است که به عنوان مالک شرکت PCP Capital Partners حالا مالک 10 درصد سهام نیوکاسل است. قدوسی در سال 2011 با استاولی ازدواج کرده است در فرایند خرید نیوکاسل نقش مهمی داشته است.
به نظر میرسد این زوج موفق از طریق شرکت خصوصی استاولی با صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان ارتباط برقرار کردهاند. قدوسی متولد 1971 میلادی برابر با 1350 خورشیدی است و در مدیریت شرکت همسرش نقش موثری دارد.
اردوان فرهاد مشیری : یک اورتون متوسط ما را بس!
شاید مهمترین چهره در فهرست مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی اردوان فرهاد مشیری باشد. این تاجر 56 ساله انگلیسی ایرانی باشد. اردوان فرهاد مشیری سالهاست که در تجارت استیل و انرژی فعال است و شرکتهای متعددی در روسیه و انگلستان تحت تملک دارد.
او تا پیش از خرید اورتون مالک یک چهارم سهام باشگاه آرستال بود. مشیری و در تلاش بود تا با همکاری دوست خود آلیشر عثمانوف بخش عمده سهام آرسنال را به دست آورد اما از آنجا که این دو نتوانستند اکثریت سهام باشگاه را از استن کروینکه بخرند مشیری سهام خود را فروخت و بلافاصله با خرید 49.9 درصد سهام اورتون به سهامدار عمده این باشگاه بدل شد.
بیل کنرایت رئیس باشگاه اورتون از جمله کسانی بود که با فروش باشگاه به مشیری موافقت کرد و مشیری با سرمایه 200 میلیون پوندی خود به نفر اول باشگاه اورتون بدل شد.
در سالیان اخیر اورتون تحت هدایت مشیری روزهای خوب زیادی داشته و همواره در قامت تیمی قدرتمند و قابل قبول ظاهر شده است. تیمی که در سالیان اخیر نامهای بزرگی چون کارلو آنجلوتی، روبروتو مارتینز و حالا رافائل بنیتز را روی نیمکت خود دیده است.
آقای مشیری ساکن موناکوی فرانسه، مالک و سهامدار شرکتهای متعددی در صنعت آهن و انرژی در بریتانیا و روسیه است. او فارغ التحصیل دانشگاه یو سی ال و متاهل است. او دو فرزند دارد و در فهرست میلیاردهای مجله فوربس رتبه 894 را دارد.
مهدی بیات : از شالروا تا فدراسیون!
از دیگر مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی باید به خانواده فوتبالی بیات اشاره کرد! برادران بیات مهدی و مجتبی هردو از چهرههای مطرح فوتبال بلژیک هستند. مهدی اما سال گذشته آنقدر پیشرفت کرد که به سمت ریاست فدراسیون فوتبال بلژیک انتخاب شد. او متولد 1358 در تهران است و در خردسالی ایران را همراه خانوادهاش به مقصد بلژیک ترک کرده است.
عموی این دو یعنی عباس بیات که تاجر مشهوری بود سالها پیش به یکی از سهامداران عمده باشگاه شالروا بلژیک بدل شد و این آغازی شد بر حضور بازیکنان ایرانی در این تیم. در سالیان آغازین بازیکنانی مانند داریوش یزدانی، علیرضا امامیفر، محمدرضا مهدوی و مهرداد میناوند وارد لیگ بلژیک شدند.
به تدریج برادرزادههای آقای بیات یعنی مهدی و مجتبی نیز وارد کار مدیریت باشگاه شدند و همچنان روند حضور ایرانیان در این تیم ادامه دارد. در سالیان گذشته بازیکنانی چون علی قلیزاده، یونس دلفی و کاوه رضایی نیز به این تیم پیوستند. مهدی بیات اما به خاطر عملکرد خوبی که در مدیریت شالروا داشته اخیرا به ریاست فدراسیون فوتبال بلژیک برگزیده شده است.
کیا جورابچیان : فاسد یا باهوش مسئله این است!
کیا جواربچیان از آن دسته مالکان ایرانی باشگاه های اروپایی است که چهرهای مبهم و نامشخص دارد. درباره او اظهارات متضاد و متناقض فراوان است و این راه را بر قضاوت میبندند. او که بیشتر به عنوان یک مدیر برنامه فوتبالی معروف است گویا بیزینسی شخصی نیز دارد و از طریق اندوختههای خود موفق به خرید 51 درصد سهام باشگاه کورینتیانس برزیل شده است.
در این میان برخی رسانهها مدعی هستند که کیا جورابچیان یکی از فاسدترین چهرههای دنیای فوتبال است که نقش مهمی در فرارهای مالیاتی چهرههای مطرح دنیای فوتبال دارد.
ماجرای جورابچیان با کورینتینانس از سال 2004 شروع شد. تیم بحران زده کورینتیانس در پی فروش امتیاز خود بود که کیا وارد صحنه شد و با خرید سهام باشگاه این تیم را از این رو به آن رو کرد تا حدی که این روزها کورینتیانس یکی از مطرحترین تیمهای برزیل است.
کیا با خرید بازیکنان مطرحی چون کارلوس توز، آلبرتو، کلبرسون و واگنر لاو شرایط کورینتیانس را متحول کرد و قول خریدهای بزرگتر را داد. آقای گل المپیک آتن، چلسی آبراموویچ را نیز خواستار خود میدید، اما کیا با پرداخت مبلغ بالا، اولین شوک را به دنیای مدیران فوتبال وارد آورد. واکنش برزیلیها جالب توجه بود.
آنها از ثروت افسانهای جورابچیان صحبت کرده و میخواستند بدانند او این همه پول را چگونه بهدست آورده است. شراکت یک بانک در امور تیمی، موضوع آشنائی به نظر نمیرسد، اما جورابچیان در عملی کردن این آرزو موفق عمل کرد.
کیا در مقطعی از زندگی خود در انگلستان سکونت داشته است و سالهای زیادی را در مرکز پایتخت انگلیس زندگی کرده است. کیا در ایران متولد شده اما به واقع رشد یافته لندن است. او اولین بار در سال 1999 در رسانههای بریتانیایی ظاهر شد آن هم به دلیل اینکه 80 درصد حق مالکیت روزنامه کمرسنت را عهدهدار بود. حالا او به عنوان سهامدار عمده کورینتیانس مالک بخشی از سهام باشگاه وستهام نیز هست.